ÖNÉLETRAJZ

Medgyessy-Kovács Gyula

(1963, Debrecen, Magyarország)

Medgyessy-Kovács Gyula 1963-ban született Debrecenben, mint Kovács Gyula Zoltán. Medgyessy Ferenc szobrászművész oldalági leszármazottja. A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium elvégzése után Budapestre költözött. Tanulmányait 1987-től a Magyar Képzőművészeti Akadémia festő szakán folytatta, ahol 1991-ben diplomázott. Mesterei Sváby Lajos és Klimó Károly voltak.

Már gyerekkorában eldöntötte, hogy festőművész lesz. Sokat festett ecsettel és rengeteget rajzolt. Önarcképeket, illetve Édesapját, családtagokat festett meg. Az Akadémia előtti tanulmányrajzaiban is megjelent az expresszív kifejezésmód. A főiskolai esti előképzőn már mesterei is látták expresszív alkatát, így került az expresszív világot képviselő nagynevű mestereihez.

Az Akadémia elvégzése után nagyméretű figurális, szakrális témájú képeit nagy, erőteljes gesztusokkal festette meg. Már a kezdetektől közvetlenül kézzel, tenyéréllel vagy tubusból viszi fel a művész a festéket a vászonra. A 2000-s évektől munkái bekerültek a Körmendi-Csák gyűjteménybe, legifjabb élő kortárs művészként. 2007-től a Bank Center Galériát vezette Bihon Győző barátjával, ahol havonta rendeztek új kortárs kiállítást. 2015-ben kapta meg a Debreceni Egyetem által alapított Holló László díjat. Környezete hatására kezdett tájképeket, csendéleteket, városképeket, később absztrakt képeket, sorozatokat alkotni. Expresszív stílusa, egyénisége tovább érett, változott. Kisebb gesztusokkal, egyre több anyag felvitelével, a pasztozitás fokozásával, impresszionista színvilággal alkotja újabb munkáit.

7 éves kora óta zongorázik. 7 évig tanult klasszikus zenét. Az improvizációs készsége már korán megmutatkozott, már a klasszikus zenetanulás idején. A Képzőművészeti Akadémián végzett tanulmányai mellett jazz zongorát, improvizációt, komponálást magán úton tanult 8 éven keresztül Binder Károly zeneszerző, zongoraművésznél. Zenei kifejezés világára Keith Jarreth, és Chick Corea hatottak. Kiállításai alkalmával rendszeresen adott koncerteket, Binder Károllyal együtt is és szólóban is. 2002-ben a BMM kiadásában megjelent az első szóló lemeze, Painter’s Music címmel. Az elmúlt 10 évben Balatonfüreden komponál. A füredi ihletésű szerzeményeiből, kompozícióiból készült el a 2. szóló lemeze, amely Hangulatok a Tagorén címmel, 2018-ban, szintén a BMM kiadásában jelent meg.

35 éve, nyaranta Balatonfüreden dolgozik, mint képzőművész. 2008-tól egy 120 éves műemlék jellegű villában, az egykori Dániel-villában fest, alkot, és állítja ki munkáit, mely a Balaton partján, a Silver Hotellel szemben található. Mára már Medgyessy-villának ismerik Balatonfüreden a művész műterem-galériáját.

MEdgyessy-Kovács Gyula portré

Katalógus előszava

A XX. századi európai progresszív törekvések körében kiemelkedően fontos volt az a törekvés, amely az alkotó belső világának feszültségét és dinamikáját képépítőként, és stílust meghatározó elemként jelenítette meg. Ebben a törekvésben fontos volt a természetelvűség mint alap, de a látvány úgy transzponálódott, ahogy az alkotók indulatai személyiségükhöz, illetve pillanatnyi esztétikai értékrendjükhöz igazították azt. Különösen a portréfestészetben volt ez karakteresen jellemző, és e területen az igazán a drámai feszültséget az jelentette, hogy az ábrázolt és ábrázoló személyiségnek hangulati momentumai egymásnak területei. Leginkább Kokoschka nevével fémjelezhető törekvés kiteljesedése, a jeles mester életművében nem véletlenül foglal el fontos helyet a portréfestészet.

Ennek a drámai erejű, megnyilatkozásokat eredményező törekvésnek egyidejűleg a magyar képzőművészetben is voltak képviselői. Sőt azt is állíthatjuk, hogy igazán rangossá a XX. század második felében vált e stílusirányzat, hiszen a pályát kezdő fiatal alkotók körében vonzása volt a belső indulat által vezérelt fogalmazásmódnak. Generációs egymásutánját tekintve mindegyikben találhatunk egy-egy igazán színvonalasan teljesítő festőt, grafikust, aki folytatja és továbbviszi ennek az expresszív drámaiságnak a művészeti és kulturális hagyományait.

A mostani negyvenes generációban európai szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújt Medgyessy-Kovács Gyula. Művészetének csak rá jellemző sajátossága, hogy szinte összegezni képes e törekvés minden szellemi tanúságát; briliáns technikai felkészültséggel, abszolút biztos kompozíciós készséggel festi műveit. Ami többlet az ő művészetében, az elsősorban a művek gondolatiságában érhető tetten, hiszen számára fontos, hogy egy-egy az emberiség kultúrájának meghatározó jelentőségű területét megpróbálja érzelem-telítetten, emblematikus igénnyel megjelentetni. A hit, a zene, a természet, különösen a virágok; az emberi kapcsolatok, az emberek rituális megjelenítése számára alkalmat teremt arra, hogy az életművön belül egy-egy ikonográfiailag leírható, meghatározó vonulat alakuljon ki. Konkrét figurák a zenészei, de egyben jelképek is. A zene transzcendens, embert formáló erejének vizuális megjelenítésében a festészet hatásának határait feszegeti a művész. Új érzelmi tartalommal telítődnek a bibliai jelenetek, különösen a Piéták és a Madonna gyermekkel sorozat darabjai. Filozófiai igényesség, transzcendens intim-kép és esendő emberábrázolás jellemzi a műveket. Virágai lehetnek csendéletek is, de többek annál, a természet bujaságát, az élet letörhetetlenségét jelképezik, és újabban például a tengerparti jelentet ábrázoló képei egy új társadalmi szemléletet mutató „szellemi-lego” moduljait építi egységes kompozícióvá, mindezt úgy, hogy a koloritjával szinte egyedülállóan gazdag forma- és térképzésével csak rá jellemzően egyedi. Különösen izgalmasak azok a „város-képek”, amelyek Velence történelmi levegőjét, nyüzsgő jelenét örökítik meg úgy, hogy az eszközhasználat mellett ikonográfiai program is megvalósul. Művei ünnepet jelentenek a szemnek és gondolkodásra, meditációra késztetően ünnepi pillanatai a léleknek.

Medgyessy-Kovács Gyula a jelenkori festészetünk egyik karakteres, nemzetközi mércével is mérhető, értéket teremtő mestere.

 

Bereczky Loránd
Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója

KIÁLLÍTÁSOK, TÁRLATOK

 

Velencei látkép 1
Absztrakt 20

EGYÉNI KIÁLLÍTÁSOK

1989 M Galéria, Budapest
1991 Barcsay Terem, Budapest
1992 Zeneakadémia, Budapest
1993 Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Hajdúszoboszló
1994 Debreceni Orvostudományi Egyetem Galéria, Debrecen
1998 Karda Galéria, Budapest
2000 Debreceni Orvostudományi Egyetem Galéria, Debrecen
2000 Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Hajdúszoboszló
2000 Hotel Provincia, Szentendre
2001 Aranybika Hotel, Debrecen
2001 Körmendi Galéria, Sopron
2003 Duna Plaza, Budapest
2003 Nemzeti Táncszínház, Budapest
2004 Körmendi Galéria, Budapest
2004 Aranytíz Átrium Galéria, Budapest
2005 Isabell Galeria, Ausztria, Innsbruck
2005 Bank Center Galéria, Budapest
2005 Art Expo, Debrecen
2006 Pilis Lelke Fesztivál, Solymár
2006 Solymári Jazzfesztivál
2007-2008 Bank Center, Budapest
2011 Art Expo, Franciaország, Nimes
2011 Lineart, Belgium, Gent
2015 Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Hajdúszoboszló
2019 Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Hajdúszoboszló
2006- Állandó kiállítás, Medgyessy Műterem-Galéria, Balatonfüred

 

CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSOK

1995

Városi Galéria, Balatonfüred

2000

Gutmann Galéria, Budapest

2000, 2004

Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, Hajdúszoboszló

2002-2006 nyár

Térműhely Csoportos Szabadtéri Kiállítása, Balatonfüred