Műgyűjtők, gyűjtemények

Műgyűjtők, gyűjtemények

Körmendi – Csák Kortárs Magyar Művészeti Gyűjtemény

A gyűjtemény az ismert ügyvéd–építész házaspár, Dr. Körmendi Anna és Dr. Csák Máté 30 éves munkájának eredménye. A gyűjtemény jelenlegi kezelője Csák Ferenc művészettörténész.
A gyűjtemény a kortárs magyar képző- és iparművészet egyik reprezentánsa, nem csak azért, mert a művek nagy száma és kvalitása ezt megalapozta, hanem azért is, mert a gyűjtők a magyar művészeti élet sok kiemelkedő alakjával közvetlen baráti kapcsolatban álltak és állnak, több jelentős művészettörténész baráti tanácsára támaszkodnak.

A gyűjtemény időben és keresztmetszetében is átfogó képet nyújt az elmúlt 60 év kortárs magyar művészetéről. A magyar alkotó társadalom színe-java, több mint 150 képző-, ipar-, fotóművész munkái alkotják a gyűjtemény gerincét, amelyről több könyvet, katalógust is kiadtak.

A gyűjteményt az elmúlt években számos hazai és külföldi múzeumban kiállították, szerepelt nagy nemzetközi szervezetek kiállítócsarnokaiban, pl. wiesbadeni parlamentben, Hessenben, a WIPO székházában Genfben, Bécsben az UNO centerben, múzeumokban a Tallinban (Art Holl Tallin), Kassán (Vychodonslovenska Galéria), Pilzenben (Zapadoceska Galéria), Bukarestben (Cotroceni Nemzeti Múzeum), Temesváron (Temesvári Szépművészeti Múzeum), Kolozsváron (Muzeul de arta Cluj-Napoca) stb. A magyar és külföldi múzeumokkal a kapcsolat folyamatos, kiállításaikhoz számos alkalommal kölcsönöznek műtárgyakat.

Herdon, Debrecen magángyűjtemény
Serfőző, Debrecen magángyűjtemén
Dr. Úr magángyűjtemény, Hajdúszoboszló
Dr. Réczicza magángyűjtemény, Budapest
Dr. Csevár-Czifra magángyűjtemény, Pilisvörösvár
Huszár magángyűjtemény, Budapest
Arató, Debrecen
Dr. Feith és felesége, Feith-Göblös Budapest
Orbán, Szentendre
Karacs, Budapest
Sági, Budapest
Cserny, Budapest
Jesch, Fonyód
Révész és felesége, Székesfehérvár
Papp és felesége, Sarkadi Hajdúszoboszló
Székely és felesége, Veresegyháza
Dr. Drucskó, Győr
Pilar Vela Zardoya, Barcelona, Spanyolország magángyűjtemény
Alih Yigin, Németország, Ulm magángyűjtemény
Molnár, Hajdúböszörmény
Kecskeméti magángyűjtemény, Gyula

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.